Blogginlägg
Vi alla har genom Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län tillgång till över 12 % av all mark i Stockholms skärgård! Genom att vid rätt tidpunkt köpa in och lägga egendomarna i en stiftelse, har man räddat dessa marker från exploatering och uppstyckning i tomter tätt bebyggda med fritidshus, markspekulanter och riskkapitalister har här inget at hämta. En skärgård, tillgänglig för oss alla! Just tillgängligheten har man jobbat särskilt med på några öar, bl.a. i naturreservatet längst ut på Östra Lagnö där en stig m m har anpassats för rörelsehindrade.Från Örskär i norr till Landsort i söder vårdar kunniga och starkt engagerade tillsynsmän och arrendatorer denna unika miljö, som är Stockholms skärgård. (nå, Örskär ligger långt norr om Stockholms skärgård, inte ens i Stockholms län, det innehavet har en särskild historia, länsgränsen ändrades några år efter förvärvet). Genom att hålla betesdjur och sköta gallring av sly och buskar hålls marken i hävd. Samtidigt behöver betande djur, som håller landskapet öppet, ofta omfattande stängsling. Röjning tar sin tid och behöver resurser. Arrendatorerna har idag oftast bara ett halvtidsuppdrag för Skärgårdsstiftelsen – på den andra tiden ska de klara att sköta det egna jordbruket och helst med en liten vinst. Det bästa vore om alla ute på stiftelsens gårdar kunde anställas på heltid som naturvårdare! Det kostar några miljoner, men det är det banne mig värt!
Det är hundratals byggnader som ska underhållas, särskilt alla de byggnader som Stiftelsen fick överta från Stockholms stad 2001 har haft mycket stora upprustningsbehov. Vatten- och avloppsanläggningar ska uppgraderas och hållas i skick. Maskiner underhållas och repareras. Behoven av insatser är idag på många håll alltför stora. Stiftelsens nya VD Lena Nyberg ser bekymrat på behoven på ena sidan i och de ekonomiska resurserna på den andra. Skärgårds-stiftelsen står under Stockholms Läns Landsting, men något ökat anslag därifrån tycks vara långt borta, här måste politikerna tänka om! Och det snabbt.
Det gäller att ansvariga politiker i berörda kommuner ligger på sina landstingskollegor. Vår skärgård är ovärderlig – att ge den vårdande stiftelsen fördubblad budget är ytterst realistiskt. En investering för framtiden. Samtidigt har Stiftelsen inrättat ett särskilt gåvokonto, så att de som kan avvara en extra slant kan sända sitt bidrag till verksamheten.
Själv är jag en av ett dussintal aktiva vänner av Skärgårdsstiftelsen, som utgör arbetsgruppen nr 3, för Kultur och Samhälle. Varje försommar gör vi en heldagsutflykt till en eller flera av Stiftelsens öar, träffar tillsynsmännen, lär känna miljön och de olika platsernas särart och behov. Nu i juni väntar oss besök på Järflotta. Medan Arbetsgruppen för medlemsvärvning gör sin resa i tidig höst – och i år till Arholma.
– en bild av sommaren vid min morfars fars gamla sjöbod i Rumshamn får denna gång illustrera min längtan till släktstället ute vid Arholmaleden - hoppas kunna vara där om bara några dagar.