Föredragen var många och rikt varierande under tre intensiva dagar med Bottnisk Kontakt XVI i Skärgårdscentrum Korpoström i Väståboland 3-5 febr 2012. Avslutande besök i Åbo gav ytterligare stimulerande intryck.
Bottnisk Kontakt XVI kan sammanfattas komprimerat till rubriker :
Om Arkeologiska spår av medeltida fiske i Åbolands och Nylands skärgårdar. Om postvägen Åbo - Grisslehamn, med fokus på sträckan mellan Väståboland och Åland. Om det Stora nordiska kriget i Skärgårdshavet. Från en välbärgad fiskeby på 1500-talet – till arkeologiskt minne idag. Om marinarkeologiska fynd från militära konflikter 1714-1945. Om åländska (medeltida) skärgårdskyrkor i sten. Om skeppsvarven i Åbo under ryska tiden. Om skeppshusnamn. Om Champagne-galeasen.
Om att vara undersökande journalist i skärgården idag. Om Kvarkenområdet. Om råsegel. Om bygget av repliken Postjakten i Vasa. Om galeasen Tamara. Om Hangö som passagerarhamn. Herman Reinius anteckningsbok från 1751 med detaljerade skildringar av resor.
Om Holmön som centralpunkt på Norrlandsleden. Om ofredstider i vattnen utanför Korpoström, Korpo skär och Nagu. Om medeltida fynd vid de inre vattenvägarna i Uppland, i Fjärdhundraland.
Dessutom hann vi med några riktigt fina kortfilmer: om traditionellt klinkbygg och ett par kortfilmer om livet ute på öarna, ensamma skäribor som lever med sina djur, filmade av ”Bolle” Högnäs.
Ja, så var det ju också mitt eget bidrag "Kulturarv under segel". Galeasen Ariel från Haninge, med sin mångåriga och väl fungerande verksamhet för främst ungdomar, som jag i Korpoström tog som ett föredömligt exempel, var jag i fredags och tittade på, där hon denna vinter ligger i torrdockan på Beckholmen för intensivt arbete med byte av många spant och många meter bordläggning i bottnen, utdockning 10 april.
På kvällen före middagen guidning av den entusiastiska och färgstarka kyrkoherden i Korpo 1300-talskyrka, där mycket av takets målningar och votivskepp visade att det är en sjöfartsort med gamla traditioner vi besökte.
Åter i Åbo med gott om tid innan kvällsavgången mot Stockholm fick vi guidning i Forum Marinum, stiftelsedrivet maritimt museum med den nyaste delen i ett tidigare spannmålsmagasin, en fascinerande tegelbyggnad med mycket högt i tak, och med nytänkande i anordnandet av utställningarna. En stort rum är helt fyllt med en enorm samling aktersnurror av alla upptänkliga modeller, från golv till högt upp mot taket. Mängden gör det till en suggestiv installation. Fotot berättar en del, men upplevelse på plats är att rekommendera!
Ett nytt välfyllt program kan förväntas vid nästa Bottnisk Kontakt, nummer 17, som kommer att äga rum i Umeå 2014, i mars eller april. Och vårvintern 2016 BK XVI i Finland, i Jakobstad.
Med denna omfattandet påfyllning av nya kunskaper och inblickar i kusternas historia har jag fått stimulans för mitt kulturhistoriska skrivandet och skärgårdsinspirerande målande.
AD
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar