onsdag 27 mars 2013

Norrtälje nonchalerar vård av kulturarvet

Bilden visar det som var "Gröna ön" . . .    © Foto Anders Djerf 13 mars 2013

Det handlar om prioriteringar – men också skyldigheten att vårda det man har! Genom att år efter år låta det gamla Gevärsfaktoriet stå öde och tomt, medan nya, sterila handelsområden prioriteras och samtidigt mycket över 100 miljoner plöjs ned i ett nytt badhus visar kommunen på sin totala brist på förståelse för vikten att vårda kulturarvet!
Och Kjell Jansson, som kunde presentera ett stort överskott i kommunens kassa för 2012! Att bygga en ny utställningshall nära Galles gränd går an för herr Jansson, men inte att satsa samma summa på vård och ökade resurser för drift av Roslagsmuseet! Magasinet, i Långgarn, måste klimatanpassas, antikvarier, arkivarie och museipedagoger anställas, samlingarna göras tillgängliga digitalt m m.
Det första som möter besökaren som kommer från busstationen eller som kör in med bil på Hantverkargatan är ett tomt och öde Roslagsmuseum. Det är inget bra första intryck, i en kommun som hoppas så mycket på besöksnäringen och Destination Roslagen.
Och nu hotas också Konsthallens verksamhet i gamla brandstationen! Nu med bästa besöks- och turistläge, talas det om flytta konsthallens verksamhet till ett undanskymt läge vid Galles Gränd! Det får inte ske!
Ett nytt kulturhusbygge, även med stort utrymme för kustkulturen, skulle göra sig fint vid Hamnen ! Men det finns inte i stadens presenterade planer. Sorgligt.

Ett annat aktuellt exempel är Mordet på Kvarnholmen – allt som fanns där, och gav holmen epitetet ”Gröna ön” mejades ned i höstas. Utan att invänta Länsstyrelsens tillstånd och behövlig arkeologisk undersökning schaktades utan pardon de sista spåren av historien bort. Inte minst spåren från medeltiden i dessa massor har därmed förskingrats.

Och till på köpet ska man få se det sista av Sporrongs gamla K-märkta industribyggnad rasa ihop framför ögonen, därför att inte Credentia besvärat sig med att staga väggarna före närgångna schaktarbeten. - Sporrongs historia letar sig ned till 1600-talet, och Sporrongs Norrtälje har en stolt historia med tillverkning av medaljer och alla kavajnålar m m för hela landet föreningsliv, mest inom idrotten.
   Att så nonchalera viktiga delar av industrihistorien i en stad där verkstadsindustrin haft en sådan betydelse för sysselsättning och utveckling och stadens namns goda rykte både inom och utom landets gränser, visar ytterligare på den näst intill obefintliga förståelsen hos kommunledningen för kulturarvets betydelse, där industrihistorien är en viktig del. Även om några av stadens politiker rutit till i efterhand om Credentias nonchalanta hantering.

Jag kommer, att som auktoriserad Norrtäljeguide, reflektera en del över detta under mina Stadsvandringar i Norrtälje, sex tillfällen sommar-höst 2013, jag inleder 27 juni kl 14 på Lila Torget. Vidare 3/7, 11/7, 17/7, 1/8 och 11/9 startar på varierande plats och klockslag. Se Turistbyråns och Norrtelje Tidnings kalendarier! eller skicka mig ett SMS på 073-659 52 00
Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar