tisdag 9 februari 2010

Den goda hyresrätten


Kvarteret Ullungen, en lycklig ö av hyresrätter i Stockholms södra närförort Årsta, som i övrigt domineras av bostadsrätter:
Här i ”barnrikehusen” från 1947, byggda av och fortfarande ägda av kommunala Stockholmshem, har jag bott sedan 2003. Här göre sig bostadsspekulanter inte besvär.

Här bor fantastiskt nog tre personer, som flyttade in när husen var nybyggda! En av dem var då en liten grabb. Han bor fortfarande i samma lägenhet som hans föräldrar en gång tackade ja till, nu är han snart folkpensionär. Han och grannen Greta, 91, också inflyttad 1947 är, liksom många andra här, inte intresserade av ombildning och helt tillfreds med att hyra sin lägenhet, och mycket nöjda med hur husen förvaltas.
På 50-talet kryllade det av barn här, det var verkligen barnrika familjer som fick sina bostäderna. I lägenheten under min fanns en familj med 11 barn! Men nu är barnen mycket få, lägenheterna är för små för två barn tycker dagens barnfamiljer.

Att vara hyresgäst i allmännyttan har sina fördelar: Vi har vår plats i interna byteskön, vi kan byta lägenhet utan mellanskillnad när vi så ser behov av det, och vi slipper oroa oss att banklån för boendet blir ohållbart kostsamma. Går fasta installationer sönder ingår reparation i hyran. Hyresgästföreningen gör sitt jobb: Vi har fritidsmedel från hyresvärden och vi har en fin kvarterslokal.
En bostadsrättsförening bildades i slutet av 90-talet, när ryktet gick att en holländsk riskkapitalist skulle köpa hela Stockholmshem. Men av det blev intet och med valutgången 2002, då s+v+mp fick majoritet, stoppades ju allt vad försäljningar heter. Bostadsrätts-föreningen blev vilande och självdog.
Inte heller bland de som flyttat in på senare år har visats något större intresse att bilda en bostadsrättsförening, trots att den borgerliga valsegern 2006 åter öppnade för utförsäljningar. Vår räddning har nog varit att hela kvarteret med 176 lägenheter utgör en enda fastighet, trots tio åtta separata huskroppar, och boende med mycket olika ekonomiska förutsättningar. Och fastighetsdelning har Stockholmshem lyckligtvis motsatt sig.

Eftersom vi inte oroat hyresvärden med intresse för köp har bostadsbolaget satsat på att rusta upp kvarteret istället. Efter stambytet, som var en stökig historia, har vi fått ny, effektiv utrustning i tvättstugan som blev mycket fräsch, nya fina portar i trä, med utseende som de gamla men lite bredare, sen kom fasadrenoveringen, nya ytterfönster, nya balkongfronter, gårdsrenovering, nyplanteringar och nyasfalterat överallt. (bilden tagen innan gårdsrenoveringen var helt färdig) Och senast byte av lås överallt, senhösten 09. Och allt detta utan nivåhöjning av hyran, undantaget stambytet med nytt badrum, som höjde månadshyran med knappt 600 kr! Vad skulle allt detta kostat den enskilde i en bostadsrättsförening, och hur mycket skulle man varit nödd att låna då?
Bostadsrätt är fel. I varje fall att omvandla allmännyttiga hus till bostadsrätter.
- Vill du köpa din lägenhet?
- Nej, tack! Jag hyr!
- Hyr dig fri, du också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar