tisdag 9 februari 2010
Hur få Norrtälje kommun att ta sitt kulturella ansvar?
Här min enkla skiss till en attraherande museibyggnad längst öster ut på kajen i Norrtälje hamn, med glasväggar återspeglande vatten och himmel.
Idag (9.2 -10) har jag en liten insändare i Norrtelje Tidning med kommentar till Norrtäljes planer för hamnområdet, som blir allt hetare. Det är upptakten till denna längre artkel med min vision om Nya Roslagsmuseet.
”KULTUR-dialog ett MÅSTE
Mycket angeläget för Mötesplats Norrtälje på kulturens område borde vara Roslagsmuseet! Kommunen måste ta sitt ansvar och visa upp vårt kulturarv! Donationer har gjorts med detta uppdrag. Att museet helt bommat igen utan temporär utställningslokal för delar av samlingarna är mycket illa, och det blir inte bättre av att museet är stängt på obestämd tid. Satsa på en modern museibyggnad ute på hamnpiren. med luftiga utrymmen, stora glaspartier åt öster och god arbetsmiljö! Anders Djerf” NT 9/2 2010
En Unik Möjlighet
En så unik plats som den stora hamnpiren i Norrtälje hamn kan inte slarvas bort. En marina och exklusiva bostäder? Privata spekulanter ska inte få sätta tänderna i den här godbiten! Bäste Kjell Jansson: Lägg undan de områdesplaner som du nu fastnat i, riv dom så de inte fångar dig igen och tänk på vad som kan göra Norrtälje till ett ännu attraktivare besöksmål.
Här har nu kommunen en möjlighet att ge plats åt en museibyggnad vars placering skulle stå väl i klass med Marinmuseum i Karlskrona.
Reservera den yttre delen av kajpiren till ett modernt Roslagsmuseum! Det är kommunen skyldigt sitt kulturarv! Genom att bygga ”ett hus i huset” med flera våningar höga glasade ytor åt öster och söder skulle man inte bara få en unik och attraktiv arkitektur med möjligheter, ett luftigt rum där många av de föremål museet har i magasin idag kan exponeras, hängande från taket eller placerade på hyllor av glas längs panoramafönstren. Byggnaden projekteras för att få låg energiförbrukning, "ett hus i huset" är metoden.
I den ”inre bygganden”, i betong, men med goda ljusinsläpp, vårdas och visas det som passar bäst där. I det inte huset ligger också kontor, filmsal, bibliotek, arkiv etc.
I det yttre glasade rummet återfinns en servering som med generösa öppettider kan komma att bli mycket populär året runt. Mellan båtmodeller och andra föremål ser man ut mot vattnet där sommartid Segelsällskapet slå sina slag och åt söder en skuta förtöjd vid kajen och bortom den flanerande och joggande i Societetsparken. Man får en mycket luftig byggnad, som sedd utifrån återspeglar Norrtäljevikens vatten i sina fasader och ”blir en del av havet”. Mycket av Roslagens historia är sjöfartens historia så placeringen av museet på denna plats måste ses som den bästa tänkbara.
I en byggnad åt nordväst, i kontakt med museibyggnaden men inte allra längst ut på piren, ges plats för det önskade huset för ung kultur, för musik, scenkonst och fritt skapande.
Norrtäljebor och stadens besökare har rätt att kunna ta del av Stiftelsen Roslagsmuseets stora samlingar! Det var ju en mycket begränsad del av samlingarna som kunde exponeras i Gevärsfaktoriet, och när det blir inflyttningsklart igen, är det ju ändå inte helt anpassat för modern utställningsteknik, och tillgängligheten för handikappade är ju också begränsad i det huset – betänk, det är ”Tillgänglighetsåret 2010” i år, och sedan varje år!
En investering i kultur är en investering för framtiden!
http://www.norrteljetidning.se/blogg/12875/247/id/14142
Jag har placerat min blogg i Norrtälje på bloggkartan.se!
Hej Anders, du har säkert sett mitt förslag att placera Roslagsmuseet i det rosa sädesmagasinet längre in i hamnen, med "hamnladan" - den äldsta byggnaden i hamnen, som skärgårds och båtmuseum/verkstad. Då skulle S/S Norrtälje kunna bli en del av denna miljö med bryggor för allmoge och äldre fritidsbåtar runt sig. Skiss finns på Facebookgruppen "Mötesplats Norrtälje Hamn". Bengt Norling
SvaraRaderaDet är ett intressant förslag till ett alternativt museum i Norrtälje, men så länge allt styrs på det sätt som det gör idag så kan man anta att ingenting vettigt händer.
SvaraRaderaOch vad beror det på? Jo, kommunledningen utser ordförande i kulturnämnden och ingen kan ju gärna påstå att herr Stergel är någon höjdare. Han verkar inte ha förståelse för problemen. Dessutom är det kommunledningen som också utser ordförande i Stiftelsen Roslagsmuseet och ingen kan ju gärna påstå att her Colliander gör många knop för att lösa museets problem för medborgarnas skull. Att båda herrarna är centerpartister lär väl inte göra saken bättre.
Jag jobbade som informatör i sex år på Roslagsmuseet och fick en ganska god inblick i hur det mesta fungerade och jag satt med vid många styrelsemöten som protokollförare. Dessvärre måste jag säga att jag gnisslade tänder många gånger. Sedan Åke Söderman (C) försvann från styrelsen var driftigheten borta och när Olle Ringensson (M) slutade så fanns det bara kvar en mycket slätstruken samling personer, vilka skulle leda museet. Till detta kom att museichefen hade suttit på sin post i 25-30 år och att hennes entusiasm förståeligt nog hade avklingat märkbart alltefter som åren gick, vilket inte gjorde saken bättre.
Jag tror att museets styrelse skulle utses på annat sätt än av en kulturellt ointresserad kommunledning, som av naturliga skäl mer intresserar sig för de mer praktiska problemen i kommunen. Men vem kan få en sådan ordning till stånd?
Roland Palmquist, Bergshamra.
POSITIVA KOMMENTARER JAG FÅTT
SvaraRaderapå detta inlägg om Nytt Roslagsmuseum och kommunens ansvar för kulturen:
12.2 2010
”Hej Anders! Vilka vakna sköna ideer du har !”
Anja L
10/2 2010
”Ett bra och konstruktivt förslag. Roslagsmuseets samlingar ligger visserligen i dvala men det pågår arbete att göra visningar.”
Åsa Laestadius och Anders Thornström